سید حسین نصر

سید حسین نصر تحصیلات ابتدایی را در مدرسه‌ای نزدیک خانهٔ خود در خیابان جمهوری گذرانید. در همان کودکی شروع به آموختن زبان فرانسه کرد و علوم اسلامی را نزد پدر خود می‌آموخت. سپس به دبیرستان فیروز بهرام جهت ادامهٔ تحصیل رفت.

سید حسین نصر در سال ۱۳۱۲ در تهران به دنیا آمد. پدرش، سید ولی‌الله، همانند پدربزرگش پزشک دربار بود و اهل کاشان . او از جانب مادر نوادهٔ شیخ فضل‌الله نوری است. عمده نیاکان نصر از روحانیون سرشناس بوده‌اند. [۲]

  سید حسین نصر تحصیلات ابتدایی را در مدرسه‌ای نزدیک خانهٔ خود در خیابان جمهوری گذرانید. در همان کودکی شروع به آموختن زبان فرانسه کرد و علوم اسلامی را نزد پدر خود می‌آموخت. سپس به دبیرستان فیروز بهرام جهت ادامهٔ تحصیل رفت.

  نصر در دوازده سالگی به آمریکا فرستاده شد. او در مدرسهٔ شبانه‌روزی پدی در نیوجرسی ثبت نام کرد. در سال ۱۹۵۰ رتبهٔ ممتاز اول مدرسه خود شد. در چهار سال تحصیلات این مدرسه، نصر زبان انگلیسی ، علوم، تاریخ آمریکا ، فرهنگ غربی و آموزه‌های مسیحی را آموخت.

  نصر برای ادامه تحصیلات دانشگاهی مؤسسهٔ فناوری ماساچوست را برگزید. در همان زمان بورس تحصیلی به او تعلق گرفت و او نخستین دانشجوی ایرانی بود که در مقطع کارشناسی در آن مؤسسه تحصیل می‌کرد. او رشتهٔ فیزیک را برای ادامهٔ تحصیل برگزید.

  نصر در مقطع کارشناسی در مؤسسهٔ فناوری ماساچوست تحت تأثیر فریتهوف شوان فیلسوف، قرار گرفت. نصر تحصیلات تکمیلی خود را در دانشگاه هاروارد ادامه داده و پس از دریافت کارشناسی ارشد در رشته ژئوفیزیک دو سال بعد در سال ۱۹۵۸ در رشتهٔ تاریخ علم با گرایش علوم اسلامی با درجهٔ دکتری فارغ التحصیل شد.

  فرزند وی ولی نصر نیز استاد دانشگاه و از مشاوران هیلاری کلینتون در امور خاورمیانه و عضو شورای راهبردی روابط خارجی آمریکا است.

  پس از انقلاب

  به دلیل روابط نزدیک دکتر نصر با فرح پهلوی و نقش او به عنوان مشاور فرهنگی شاه در اواخر دوران پهلوی دوم، دکتر نصر نهایتاً در گیرودار انقلاب ایران به مشکلاتی جدی برخورد کرد. پس از انقلاب سال ۱۳۵۷، خانه و اموال سید حسین نصر (به گفتهٔ خود وی) «مصادره» و «غارت» گردید [۳] . وی از این که هیچ یک از علمای دوران اوایل پس از انقلاب در دفاع از وی برنخاستند بسیار گله‌مند بود. [۴] این‌ها و عوامل دیگر باعث مهاجرت وی و خانواده‌اش برای همیشه به غرب شد.

  پس از چندین سال تدریس در دانشگاه‌های مختلف در آمریکا، سرانجام به وی پیشنهاد کرسی دائم استادی در دانشگاه جورج واشینگتن داده شد و او هم پذیرفت و تا به امروز به فعالیت در آن دانشگاه ادامه می‌دهد.

  جایگاه و فعالیت‌های علمی

  وی به علت عمق مطالعات علم‌شناسی ، فلسفی ، اسلامی و دین‌شناسی تطبیقی ، پیوند با جریان فکری « حکمت خالده » و شخصیت برجستهٔ آن فریتهوف شوان ، تألیف کتب فراوان در بارهٔ اسلام در دنیای کنونی به زبان انگلیسی تبدیل به جهانی‌ترین اندیشمند مسلمان دنیای معاصر شده‌است. آثار این اندیشمند به زبان‌های مختلفی از جمله انگلیسی ، عربی ، فرانسه ، ترکی ، اندونزیایی ، مالزیایی ، هلندی ، ایتالیایی ، ژاپنی ، آلبانیایی ، صربی-کرواتی ، اردو ، بنگالی ، پرتقالی و اسپانیایی ترجمه شده‌است.

 

  تعدادی از مقام‌ها و سمت‌ها

  

  آثار

  1. جوان مسلمان و دنیای متجدد

  2. معرفت و امر قدسی

  3. اسلام و تنگناهای انسان متجدد

  4. تاریخ فلسفهٔ اسلامی (با همکاری هانری کربن )

  5. سه حکیم مسلمان (ابن سینا، ابن عربی و سهروردی) . انتشارات علمی و فرهنگی

  6. آموزه‌های صوفیان از دیروز تا امروز

  7. قلب اسلام (پس از حادثه ۱۱ سپتامبر نوشته شد)، ترجمهٔ انشاالله رحمتی ، موسسهٔ گفت‌وگوی تمدن‌ها

  8. کتاب‌شناسی بیرونی

  9. آرمان‌ها و واقعیات اسلامی

  10. هنر اسلامی و معنویت

  11. جلال‌الدین رومی، شاعر و حکیم والامقام ایرانی

  12. مقدمه‌ای بر اصول جهان‌شناسی اسلامی

  13. نیاز به علم مقدس . ترجمهٔ حسن میانداری ، مؤسسهٔ فرهنگی طه ، ۱۳۷۹

  14. محمد، مرد خدا

  15. مکهٔ مکرمه و مدینهٔ منوره

  16. دین و نظام طبیعت ، ترجمهٔ مصطفی شهرآیینی ، نشر نی ، ۱۳۸۵

  17. هنر مقدس در فرهنگ ایرانی

  18. سنت عقلانی اسلامی در ایران

  19. معرفت و معنویت

  منابع

  1. John F Haught , Science and Religion , Georgetown University Press, ۲۰۰۱ , ISBN ۰-۸۷۸۴۰-۸۶۵-۷ , p.xvii

  2. ↑ ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ علیرضا اباذری (در تاریخ ۲۴ مرداد ۱۳۸۵). در جست و جوی امر قدسی (گفتگوی جهانبگلو با سید حسین نصر) (فارسی). نشر نی. بایگانی شده از نسخهٔ اصلی در تاریخ ۳۰ سپتامبر ۲۰۰۷.

  3. رامین جهانبگلو . در جست‌وجوی امر قدسی (مصاحبه با دکتر نصر). نشر نی. ۱۳۸۵ ISBN ۹۶۴۳۱۲۸۴۸۲ ص۱۹۱

  4. رامین جهانبگلو . در جست‌وجوی امر قدسی (مصاحبه با دکتر نصر). نشر نی. ۱۳۸۵ ISBN ۹۶۴۳۱۲۸۴۸۲ ص۱۸۸

  5. نصری، امیر، امیر مازیار، زندگی‌نامهٔ سید حسین نصر، ۱۳۸۴

  6.

  Shi'ite Islam. Tabataba'i. 2Ed. 1977. State University of New York Press.

  7. «در تدارک لشکر انقلاب مخملین». روزنامهٔ جمهوری اسلامی. شمارهٔ ۲۱ مرداد ۱۳۸۵.

  8. رامین جهانبگلو . در جست‌وجوی امر قدسی (مصاحبه با دکتر نصر). نشر نی. ۱۳۸۵ ISBN 964-312-848-2 ص98