گزارش سفر خانم دکتر طباطبایی به آلمان و روسیه

 گزارش سفر خانم دکتر طباطبایی به آلمان و مسکو

خانم دکتر فاطمه طباطبایی رئیس انجمن علمی عرفان اسلامی ایران خرداد ماه امسال دعوت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در برلین، مرکز اسلامی هامبورگ و سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو برای ایراد سخنرانی  و شرکت در همایش  را پذیرفتند. در این سفر یکی از اعضاء انجمن ایشان را همراهی می‌کرد.

خانم دکتر طباطبایی صبح روز جمعه 15 خرداد (مطابق با 5 ژوئن 2015 میلادی)تهران را به مقصد برلین ترک کردند. ایشان در فرودگاه برلین مورد استقبال جناب آقای ایمانی پور رایزن فرهنگی ایران در برلین قرار گرفتند.

بعد از ظهر همان روز از محل رایزنی فرهنگی ایران بازدید کرده و در جریان فعالیت‌های آن قرار گرفتند. در این جلسه آقای ایمانی پور در مورد فعالیت‌های فعلی و برنامه‌های آتی رایزنی توضیحاتی را بیان نمودند. از جمله فعالیت‌های فعلی آنها می‌توان به برگزاری دوره‌های آموزش زبان فارسی و برپایی کرسی‌های ایران‌شناسی و شیعه‌شناسی و ترجمة کتب  اشاره کرد. تأسیس مدرسه غیر دولتی در سطوح مختلف تحصیلی از ابتدایی تا متوسطه برای کودکان و نوجوانان آلمانی زبان از جملة فعالیت‌های آینده رایزنی است که با توجه به دریافت مجوزهای لازم، مشغول برنامه‌ریزی‌های اجرایی آن هستند.

عصر همان روز همایشی با عنوان مدارا در اسلام از طرف رایزنی در یکی از هتل‌های برلین برگزار گردید و خانم دکتر طباطبایی مقالة خود را با عنوان مدارا در اندیشه و سیرة امام خمینی(س) ارائه نمودند و به برخی از سوالات حاضرین در جلسه پاسخ دادند. دیگر سخنرانان این همایش عبارت بودند از :آقای ایمانی‌پور ، آقای رضوی راد و آقای اصفهانی. در پایان با شام سرد از میهمانان پذیرایی شد.

 

مدیر گروه عرفان پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی  روز شنبه 16 خرداد برلین را به مقصد هامبورگ ترک گفتند و بعد از ظهر همان روز ضمن ملاقات با حضرت آیت الله رمضانی رئیس مرکز اسلامی هامبورگ، در همایشی با عنوان امام خمینی و امت وسط حضور یافتند. ایشان در این همایش ضمن تشریح مفهوم امت وسط و نظر قرآن و عرفان اسلامی در این رابطه، ویژگی های امت وسط را برشمردند. دیگر سخنرانان این همایش عبارت بودند از: حجت الاسلام مبشر از هانوفر، محمدرضا بختیاری از برلین، حجت الاسلام دمیرچی از هلند، حجت الاسلام رضوی راد، شیخ یحیی رهبر اهل سنت از ترکیه،  آقای ظهوری سر کنسول جمهوری اسلامی ایران در هامبورگ و آیت الله رمضانی.

 

خانم دکتر طباطبایی روز یکشنبه 17 خرداد در مراسم یادبود برادر گرامی‌شان مرحوم دکتر صادق طباطبایی که در مرکز اسلامی هامبورگ برگزار گردید حضور یافتند. در این مراسم آقای دکتر نیک‌اندیش و آقای دکتر یاقوت‌فام از یاران دیرین آقای دکتر طباطبایی به ذکر خاطراتی در مورد ایشان پرداختند. حجت الاسلام ترابی از مدیران مرکز نیز در این جلسه به معرفی شخصیت ایشان و ذکر فعالیت‌های ایشان به عنوان یکی از بنیانگذاران اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان اروپا و آمریکا پرداختند. در پایان این مراسم لوح تقدیری از طرف اتحادیه انجمن های اسلامی به خانم دکتر طباطبایی تقدیم گردید.

 

 

پس از آن رئیس انجمن علمی عرفان اسلامی در جمع تعدادی از بانوان مسلمان ساکن آلمان حاضر شدند و ضمن تشریح نظر امام خمینی(س) در مورد اخلاقی زیستن ، به سوالات ایشان پاسخ گفتند.

پس از آن تعدادی از خانم‌های ایرانی ساکن آلمان در مورد انجمنی که با نام انجمن دوستی تشکیل داده‌اند، توضیحاتی را بیان کرده و به رهنمودهای خانم دکتر طباطبایی برای پیشبرد بهتر اهداف خود گوش سپردند.

همان شب جلسه‌ای با حضور آقای ظهوری سر کنسول جمهوری اسلامی ایران در هامبورگ و حجت الاسلام آقای دکتر رضوی راد رئیس موسسه اسلامی هامبورگ در محل اقامت خانم دکتر طباطبایی تشکیل گردید و آقای رضوی راد اطلاعاتی در مورد فعالیت‌های موسسه اسلامی هامبورگ در اختیار رئیس انجمن علمی عرفان قرار داد.

خانم دکتر طباطبایی روز سه شنبه 19 خرداد برلین را به مقصد مسکو ترک کردند. در فرودگاه مسکو از طرف آقای سیفی مسئول تشریفات سفارت و خانم دقت دوست مورد استقبال قرار گرفتند.

رئیس انجمن علمی عرفان اسلامی روز چهارشنبه 20 خرداد ماه در همایشی با عنوان اندیشه امام خمینی(س) و تحولات جهان معاصر حضور یافته و سخنانی درباره راهکارهایی که امام خمینی(س) به عنوان عالم اخلاق برای رسیدن به آرامش که خواسته فطری بشر امروز در جریان تحولات جهان معاصر است، بیان نمودند. دیگر سخنرانان این همایش عبارت بودند از:آقای دکتر سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو، شیخ طلعت تاج‌الدین مفتی اعظم و رئیس اداره دینی مرکزی مسلمانان روسیه، آقای آنیسیموف نمایندة دومای دولتی روسیه ، آقای شیخ نفیع الله آشیروف رئیس ادارة دینی مسلمانان بخش آسیائی روسیه و خانم نائیلا زیگانشینا رئیس اتحادیه زنان مسلمان روسیه.

 

خانم دکتر طباطبایی پس از پایان همایش، ناهار را در جمع حاضران جلسه صرف نموده با تعدادی از حاضران به گفتگو پرداختند که می‌توان از پروفسور گراند واسیلیکان ، چند نفر از اساتید دپارتمان مطالعات ایرانی وابسته به موسسه شرق شناسی ، آقای ملکی رایزن فرهنگی ایران در مسکو، آقای اکبری جدی نماینده مقام معظم رهبری در مسکو،‌جناب آقای هادوی رئیس بنیاد مطالعات اسلامی در مسکو، خانم آودی یِف همسر رایزن فرهنگی شوروی سابق در ایران و چند تن از دانشجویان ایرانی که مشغول به تحصیل در روسیه هستند، نام برد.

خانم دکتر طباطبایی بعد از ظهر همان روز به همراه آقای شاه حسینی کارشناس امور آسیا و خاورمیانه در سفارت و یکی از مترجمین سفارت ابتدا در موسسه شرق شناسی حضور یافتند. در این جلسه که خانم مامادوآ رئیس دپارتمان مطالعات ایرانی و دو تن از همکاران ایشان خانم‌ها دونایُوا و کامِنیوا حضور داشتند، توضیحاتی دربارة تاریخچه تشکیل موسسه و تاریخچه ساختمان آن که یکی از ساختمان‌های قدیمی مسکو است، داده شد و پس از آن دربارة فعالیت‌های موسسه مطالبی را بیان نمودند.

رئیس انجمن علمی عرفان پس از آن در آکادمی علوم روسیه حاضر شده و با پروفسور اسمیرنوف و پروفسور راشد رشید که برخی از قسمت‌های فصوص الحکم و فتوحات مکیه را به زبان روسی ترجمه کرده‌اند، دیدار کردند. در این جلسه دربارة همکاری های مشترک میان بخش مطالعات فلسفی آکادمی علوم و انجمن علمی عرفان بحث و تبادل نظر شد.خانم دکتر طباطبایی از پروفسور آسمیرنوف و همکار ایشان پروفسور راشد رشید برای عضویت در هیئت تحریریه پژوهشنامه عرفان دعوت به عمل آوردند.

خانم دکتر طباطبایی در آخرین روز سفر خود، ناهار را با جناب آقای سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران صرف کردند. پس از آن در رایزنی فرهنگی حاضر شده و ضمن بازدید از کتب ترجمه شده توسط رایزنی، با جناب آقای ملکی و معاون رایزنی جناب آقای طباطبایی دیدار داشتند. در این جلسه رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مسکو به تشریح فعالیت‌های خود در زمینة آشنایی بیشتر ساکنین جمهوری‌های مشترک المنافع شوروی سابق با انقلاب ایران و اندیشه‌های امام خمینی(س) پرداختند. از جملة این فعالیت‌ها برگزاری  مسابقه هنری در زمینه نقاشی با عنوان ایران از نگاه نقاشان روسی  ومسابقة عکاسی در فضای مجازی با عنوان طبیعت ایران و زن در ایران می‌باشد.

از جملة فعالیت‌هایی که رایزنی فرهنگی آماده برگزاری آنست، جمع‌آوری آثاری  است که به زبان روسی  و در قالب کتاب، مقاله، رساله و پایان‌نامه در ارتباط با حضرت امام نگاشته شده است. این برنامه می‌تواند سالانه برگزار شود و به بهترین آثار در هر زمینه جوایزی اهدا گردد.  رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ازحضور ایران به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب مسکو که در شهریور ماه برگزار می‌شود، خبر دادند. با توجه به اینکه ایران در این نمایشگاه فضایی به وسعت 250 متر مربع در اختیار دارد، امکان کافی برای معرفی  و ارائه انتشارات موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی و انجمن علمی عرفان اسلامی ایران وجود دارد.

رئیس انجمن عرفان اسلامی ایران سپس از بنیاد مطالعات اسلامی که زیر مجموعه مرکز اسلامی است و توسط آقای هادوی اداره می‌شود،‌بازدید کردند. این بنیاد در سال گذشته در حدود 160 کتاب به صورت تألیف یا ترجمه در سه عنوان انتشاراتی، چاپ نموده است .  این بنیاد در سه سال متوالی توانسته جایزه کتاب سال در روسیه را بدست آورده و به عنوان ناشر برتر برگزیده شود.این بنیاد سالنامه‌ای با عنوان اشراق را منتشر می‌کند که از جمله آثار وزین در زمینة علوم اسلامی است. این بنیاد در فضای مجازی نیز فعالیت داشته و سایت تخصصی قرآن و دائره المعارف شیعه را راه اندازی نموده است. خانم دکتر طباطبایی قبل از رفتن به فرودگاه، از فضایی که برای مرکز اسلامی خریداری شده و تا نیمه ماه رمضان آماده بهره برداری می گردد،دیدن کردند.

رئیس انجمن علمی عرفان اسلامی ایران شنبه 23خرداد ماه مسکو را به مقصد تهران ترک نمودند.