همایش بین المللی اهل بیت (علیهم السلام) و عرفان شیعی با تاکید بر سیره رضوی در تاریخ 22 و 23 آذرماه با حضور آیت الله سیدعلی اصغر دستغیب، نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری و تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی (ع) ، جمعی از اساتید ، دانشجویان و حوزویان در تالار علامه جعفری دانشگاه شیراز برگزار شد.
این همایش به همت دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شیراز و با مشارکت انجمن علمی عرفان اسلامی ایران، انجمن حکمت و فلسفه ایران، بنیاد حکمت اسلامی صدرا و دانشگاه ادیان و مذاهب قم برگزار گردید.
پیام ویدیویی آیت الله عبدالله جوادی آملی ، آغاز بخش این همایش بود. وی در ابتدای سخنانش از دست اندکاران و شرکت کنندگان در همایش قدردانی کرد.
آیتالله جوادیآملی در پیام خود اظهار داشت: عرفان غیر از اخلاق و فلسفه و کلام است، عرفان عبارت از علمی است که با عین هماهنگ است نه با ذهن، اگر معلوم وجود شیء باشد عرفان و اگر ماهیت باشد حکمت و فلسفه و علوم عقلی و نقلی محسوب میشود. وی با بیان اینکه عرفان شیعی متأخذ از قرآن و سیره و سنت اهل بیت (ع) است، افزود: نمونهای از عرفان شیعی در بیانات حضرت امیر (ع) آمده که میفرمایند آنچه در جهان یافت میشود شامل آغاز، انجام و صراط مستقیم است که به این انجام ختم میشود.
حجت الاسلام دکتر قاسم کاکایی، دبیرکل و دبیرعلمی همایش و رئیس دانشکده ی الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شیراز در مراسم افتتاحیه گفت: 15 سال است که به همّت بنیاد بین المللی فرهنگی و هنری امام رضا (ع) جشنواره ی فرهنگ رضوی در سطح بین المللی و با برنامه های متنوع علمی، هنری، برگزار می شود. وی افزود: حدود 3 سال است که بخش علمی و پژوهشی این جشنواره به وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری سپرده شده است و همایش هایی در راستای آن در دانشگاه های مختلف کشور برگزار می گردند.
رئیس دانشکده ی الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شیراز هدف از برگزاری این همایش ها را، پر کردن خلاء عقلانیت و معنویت در مسائل دینی و اجتماعی و رو به رو شدن جریان های فکری با این خلاءها و آسیب ها در سطح بین المللی عنوان کرد.
خانم دکتر فاطمه طباطبایی از سخنرانان اصلی این همایش بودند که مقاله خود با عنوان نقش انسان در دایره هستی از منظر امام خمینی (ره) را ارائه فرمودند.
ایشان در ابتدای سخنان خود، به ارواح پاک امام رحمه الله علیه و شهدا که با نثار جان خود برای حفظ انقلاب و استقلال ایران فضایی را به وجود آوردند که بتوان در محیطی علمی به طرح مباحث عرفان ناب اسلامی و شیعی پرداخت، درود فرستادند.
رئیس انجمن علمی عرفان اسلامی ایران در ادامه سخنان خود فرمودند: خالق هستی حقیقت یگانه ای است که در عین مستور بودن در حجاب عماء وپنهان بودن در غیب اسماء و صفات ، در همه مظاهر خویش ساری است و با آنها عینیت می یابد، نه غبارکثرت بر جایگاه کبریائیش خللی وارد می کند و نه تنزه و خفایش مانع انس و محبت مخلوقات به او می گردد .
چنین خدایی اعلام می دارد اراده فرموده گنج پنهان وجود خویش را آشکار سازد و در عالم ملک- که نازل ترین مرتبه هستی است - خلیفه و جانشینی قرار دهد؛ این خلیفه صورت تنزل یافته آن خلیفه کبری ( حقیقت محمدیه ) است که با مظاهر خود در هر مرتبه ای از مراتب هستی به رسالت خود که اظهارکمالات و آشکار نمودن زیبایی های جمیل مطلق است، می پردازد . عارفان مسلمان در باره جایگاه این خلیفه و نحوه ظهور و اظهار آن مباحثی مطرح کرده اند .
آقایان دکتر اعوانی، دکتر دینانی، دکتر الهی منش، دکتر روحی، دکتر اخگری، دکتر شمس، دکتر فنائی اشکوری، دکتر کمپانی زارع، دکتر مرادی، دکتر مومنی، دکتر مقری، دکتر شریفانی، دکتر بنیانی، دکتر جعفری، دکتر نیری و سرکار خانم بصراوی، از دیگر سخنرانان همایش بودند.
در مراسم اختتامیه این همایش نیز از استادان و مقالات برتر این همایش تقدیر به عمل آمد.